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CODE/EDITION: VIRGINIA CONSTRUCTION CODE.2015  

VIRGINIA EXISTING BUILDING CODE/2015 
 
SECTION(S): VCC/2015, Section 202 Definitions 

VEC/2015, Section 402 Change of Occupancy 
VEC/2015, Section 404 Alterations 
VEC/2015, Section 710 Plumbing 
 

QUESTIONS/ANSWERS: 
1. Are accessible bathrooms and accessible drinking fountains part of the accessible route? 

 
No.  The VCC/Section 202 defines the accessible route as: “A continuous, unobstructed 
path that complies with Chapter 11.”  However, when working with the VEC, accessible 
bathrooms and accessible drinking fountains will need to be evaluated (see Question 4). 
 

2. In reference to VEC/Section 402.3 Complete change of occupancy, are the six required 
accessible features allowed to be omitted through application of VEC/Section 404.3 
Alterations affecting an area containing a primary function, Exception 1? 
 
No.  The six items listed are describing an accessible route.  These items must be provided 
unless technically infeasible. 
 

3. Is the cost of complying with VEC/Section 402.3 allowed to be applied toward compliance 
with VEC/Section 404.3, Exception 1? 
 
Yes. For a complete change of occupancy, the six items must be provided regardless of 
cost.  However, if the change of occupancy includes alterations, the cost of the accessible 
route can be considered in combination with improvements to the toilet rooms and 
drinking fountains in evaluating the 20% maximum cost. 
 

4. VEC/Section 404.3 states in part: “The accessible route to the primary function area shall 
include toilet facilities and drinking fountains that shall also be accessible to and useable 
by individuals with disabilities, serving the area of primary function.”  Does this mean the 
toilet facilities and drinking fountains serving the area of primary function must be 
accessible? 
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Yes.  The evaluation for accessible improvements includes both the route to the toilet 
facilities and drinking fountains serving the area being altered, as well as the toilet 
facilities and drinking fountains themselves. 
 

5. VEC/Section 404.3, Exception 1 states, “The costs of providing the accessible route are not 
required to exceed 20% of the costs of the alterations affecting the area of primary 
function.”  Can this exception be applied to alterations to the existing toilet facilities or 
drinking fountains serving the primary function? 
 
Yes.  Although the toilet facilities and drinking fountain are not included in the definition of 
accessible route, the intent of the exception is to be consistent with the Federal America 
Disability Act Accessibility Guidelines (ADAAG).  The ADAAG states: 
 
“(2) Alterations to an Area Containing a Primary Function: In addition to the requirements of 
4.1.6(1), an alteration that affects or could affect the usability of or access to an area containing a 
primary function shall be made so as to ensure that, to the maximum extent feasible, the path of 
travel to the altered area and the restrooms, telephones, and drinking fountains serving the altered 
area, are readily accessible to and usable by individuals with disabilities, unless such alterations are 
disproportionate to the overall alterations in terms of cost and scope (as determined under criteria 
established by the Attorney General).” 
 

6. In reference to VEC/Section 710.1 Plumbing, are the additional required plumbing fixtures 
(i.e., toilet facilities; drinking fountains) allowed to be omitted through application of 
VEC/Section 404.3 Alterations affecting an area containing a primary function, Exception 1? 
 
No. 
 

7. Is the cost of complying with VEC/Section 710.1 allowed to be applied toward compliance 
with VEC/Section 404.3, Exception 1? 
 
No.  Additional toilet rooms and drinking fountains required for a change of occupancy 
must meet new construction requirements for accessibility.  They do not count towards 
the cost for improvements for existing elements. 
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